keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Opetus 24.2. ja 25.2. Ryhmätöiden purkua

Tällä viikolla keskityimme opiskeijoiden tekemien ryhmätöiden purkuun. Ideana siis oli että jokainen esittää 10-15 min esityksen omasta tutkielmastaan. Ohjeet tutkielman tekoon olivat tarkat ja myös rakenne oli määritelty.

Kommentteja: Tutkielmat olivat kaikenkaikkiaan hyviä. Yksi jopa erinomainen eli rakenteeltaan ja tiedoiltaan lähes täydellinen. Toki mukaan mahtui vaatimattomampiakin esityksiä. Tutkielman pituus oli vähintään 6 sivua ja suurimmalla osalla tämä sivumäärä ylittyi reilusti. Vaikutti siis siltä että omista aiheista oltiin kiinnostuneita. Opiskelijathan olivat itse saaneet valita aiheensa. Esitykset riippuivat tietysti opiskelijan jännityksestä ja taidoista käyttää esim power pointtia. Yksi ryhmä oli käyttänyt esityksensä tekemiseen Preziä ja olin tästä erityisen iloinen. Vielä on neljä esitystä jäljellä ja kommentoin niitä myöhemmin.

Tutkielmat palautettiin optimaan ja kommentoin niistä jokaisen henkilökohtaisesti. Annan viimeisellä tunnilla myös yleispalautteen tutkielmista ja esityksistä. Viimeinen tunti on ensi viikolla eli 5.3. Myönnän että kokonaisuus on ollut raskas ja olen ollut AMK:ssa täysin oman onneni nojassa. Tähän asiaan palailen kuitenkin myöhemmin.

Alla esimerkkejä antamistani kommenteista:


Tutkielman aihe: Torjunta-aineiden vaikutukset nisäkkäisiin
Esittäjinä Lauri, Ville ja Essi

Katjan kommentit: 
Tämä oli ensimmäinen raportti/tutkielma tähän saakka mistä en löytänyt kirjoitusvirheitä. Toki wordin tekstintarkastaja varmasti auttaa asiaa. Aihe on minulle täysin vieras ja äärimmäisen mielenkiintoinen. Opin siis todella paljon ja tosi kiva että Laurilla oli omakohtaista kokemusta. Se toi kivan lisän esitykseen.

Tutkielmassa on hyvää sen laajuus, sisällysluettelo ja erittäin selkeä asettelu. Jäin kuitenkin kaipaamaan kuvia. Vanha sanonta pitää paikkaansa eli kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Samaa kaipasin esityksessäkin. Myös muutaman vierasperäisen sanan olisi voinut avata. Esityksestä erityisen maininnan saa kysymykset joita kyselitte!

Kiitos kivasta ja mielenkiintoisesta esityksestä sekä tutkielmasta. Opin PALJON!



Tutkielman aihe: Lääkkeiden väärikäytön terveysvaikutukset
Esittäjinä Antti ja Susanna

Katjan kommentit:
Ensinnäkin harmi että Jenni päätti sanoutua irti tutkielmasta ja kurssilta.
Te jouduitte tietysti tekemään hiukan enemmän hommia, toisaalta ehkä korvienväliin jäi taas hiukan enemmän asiaa.

Tutkielma oli hyvä ja laaja. Pidin siitä että olitte käyttäneet runsaasti lähteitä ja muotoilleet koko tutkielman varsin kivasti ja lukijalle helposti luettavaksi. Aihe oli laaja ja olitte keskittyneet huumausaineisiin. Itse olisin kaivannut hiukan asiaa steroidien väärinkäytöstä, tosin silloin aiheesta olisi ehkä tullut liian laaja ja itse pyysin teitä rajaamaan aihetta. Minun ”pakkomielteeni” on korjata kirjoitusvirheitä, siksi niitä on tuossa korjailtu. Päätelmät: Oikein hyvät, juuri tuota halusinkin että mietitte mitä itse opitte. Esitelmä oli oikein hyvä kooste tutkielmasta ja vastailitte kysymyksiin hyvin.
Se mitä vastaisen varalle kannattaa miettiä on
·        ovatko kuvat liian pieniä eli jos ovat ole selkeä ja varma mitä sanot eli pieni kuva tulee lukea ja selvittää kuulijalle
·        ole rohkea eli käytä ääntä, Antin ääni kantoi ehkä luonnollisista syistä paremmin
·        Esitys kannattaa lopettaa selkeästi eli mielellään ”kiitos-slide”

Aihe oli minulle supermielenkiintoinen ja opin paljon! KIITOS!


Tutkielman aihe: Radioaktiiviset lääkeaineet
Esittäjinä Niclas, Krista, Toni ja Jere

Katjan kommentit:
Aihe oli vaikea ja kuten todettiin ja tietomäärä on varsin rajallinen. Kuitenkin olitte onnistuneet saamaan esityksestä ja tutkielmasta informatiivisen ja ottaneet yksittäisen raportoidun tutkimuksen mukaan. Hyvä!
Se mitä jäin tutkielmasta kaipaamaan on sisältö eli otsikko ja sisältö ensimmäiselle sivulle selkeästi. Samoin päätelmät eli loppuun se mitä sinä opit aiheesta. Tutkielman asettelussa voisi olla myös tarkempi.

Esityksestä puuttui osa, kuten mainitsittekin. Joskus tuollaisia mokia käy, mutta tietysti asian olisi voinut tarkastaa aiemmin. Siitä pidin että kaikki puhuitte. Kuviin olisi voinut keskittyä enemmän. PET kuvat eivät ole kaikille itsestäänselvyyksiä.

Minä opin uutta eli nuo varjo/merkkiaineet eivät olleet minulle kaikki tuttuja. Kiitos siitä!


perjantai 14. helmikuuta 2014

Opetus 12.2.2014

Neljän tunnin rupeama alkoi aika rankalla ja vaikealla aiheella. Mikrobilääkkeet ja niiden vaikutusmekanismit oli todellakin suhteellisen rankka aihe. Paljon perusbiokemiaa ja todella paljon asiaa. Joskus mietin muistavatko oppilaat mitään siitä mitä puhun. Kyselin asian puhumisen lomassa asioita joita olin aiemmin puhunut. Jotkut jopa muistivat jotain :-)

Neljä tuntia on todella pitkä aika yksinpuhelulle ja myös kuunnella yksinpuhelua. Päätin siis käsitellä syöpälääkkeitä learning cafe tekniikalla. Itseasiassa en ole ihan varma oliko tekniikka ihan "oikea", mutta suoritimme tehtävän seuraavasti: Kysymykset ja tyhjät vastaupaperit jaettiin pöydille ja ei muuta kun peppua ylös penkistä. Opiskelijoille kyseinen tekniikka ei ollut tuttu. Tuntui siltä että he eivät uskoneet kuulemaansa kun kehoitin heitä nousemaan ja jokaisen kysymyksen äärelle piti mennä vähintään kaksi henkilöä. Annoin ohjeet ja homma pyörimään. AIkaa kunkin kysymyksen kohdalla oli 3 min. Homma toimi hyvin ja vastaukset kysymyksiin olivat loistavia. Ryhmät purkivat vastaukset itse ja minä lisäilin ja kommentoin. Palaute opetustavasti oli hyvä ja aiemmin nukkuneetkin heräsivät...



torstai 13. helmikuuta 2014

YTOsta asiaa ja nyt ihan henkilökohtaista, KANNATTAA LUKEA!

Tämän tarinan myötä mielestäni koko Ryhmä1 ja erityisesti Petteri saa olla ylpeitä itsestään. Muistatteko kun puhuin perheemme Meri tyttärestä jolla ajattelin olevan lukihäiriö. Petteri lähetti erilaisten oppijoiden liiton sivuilta testin, jolla sai testata mahdollista lukihäiriötaipumusta. Olen joskus aikanaan yrittänyt saada asiaan apua, mutta ruotsinkielisen koulun resurssit olivat vähäiset tai toisinsanoen niitä ei ollut! Apua ei saatu, seinä nousi vastaan koulun puolelta. Nyt sitten pistin testiä eteenpäin ja Meri teki testin. Hän sai tuloksen joka viittaisi hyvin todennäköiseen lukihäiriöön. Mitä sitten? Erilaisten oppijoiden liiton sivuilta löytyi tietoa mitä emme aiemmin olleet saaneet/löytäneet. Iso pyörä pyörähti eteenpäin, aikaa meni ja vihdoin Meri pääsi testeihin. Tulos oli: VAIKEA lukihäiriö, joka olisi pitänyt huomata 10 vuotta aiemmin.

Kukaan ei koskaan ole ajatellut tai ymmärtänyt että kyse Merin kohdalla saattaisi olla oppimishäiriöstä. Meri on istunut YKSIN nurkassa yläasteella selkä luokkaan päin "keskittymässä" puolen vuoden ajan! Loistavaa pedagogista silmää on opettajalta tuokin vaatinut. Lapsi on nöyryytetty täysin ja kokenut itsensä todella typeräksi. Itsetunto on laskenut ja hän on suhtautunut itseenä siten että turha yrittää koska hän ei kuitenkaan opi. Lukioon hän meni ja rämpi sen läpi. Sitä miettii tietysti tällaisessa tilanteessa, että kenen on vastuu? Minä, hänen äitipuolensa ja hänen isänsä yritimme viedä asiaa eteenpäin mutta tulos oli surkea. Olisiko opettajan pitänyt huomata lukihäiriö ala-asteella? Mielestäni olisi.

Meri kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 2013. Mitä hän tekisi isona? Mikä häntä kiinnosti? Hän haki lukemaan psykologiaa, mutta yritys oli toivoton ja hakijoita todella paljon. Meri on poikkeuksellisen hyvä pienten lasten kanssa ja ehdottelimme hänelle varovaisesti opettajaopintoihin hakemista. Kaksikielisenä hän teki ruotsalaisten "ylioppilaskokeen" ja haki opettajakoulutukseen Ruotsiin. Haku ruotsiin tapahtui 2013 syksyllä ja nyt keväällä oli tarkoitus hakea opekouluun Suomessa.  Viikkoa ennen joulua hän sai ilmoituksen omaksi ja kaikkien muidenkin yllätykseksi, että hän on päässyt Göteborgin yliopistoon luokanopettajakoulutukseen. Tuli itku, tuli hätä. Ensimmäistä kertaa kotoa pois ja suoraan ulkomaille. Eipä siinä auttanut muuta kuin pakata kamat kasaan ja muuttaa asuntopulasta kärsivään Göteborgiin. Kaupunki oli kaunis ja siellä me olimme, selvittämässä asioita edellisenä parjantaina ennen maanantain koulun aloitusta. Menimme koululle ja tapasimme vastaavan opettajan. Mitä Meri kertoi itsestään: Hän kertoi rohkeasti olevansa lukihäiriöinen. Opettaja ohjasi häntä ottamaan yhteyttä kirjastoon mahdollisten äänikirjojen saamiseksi. Asia ei ollut sen kummempi.

Mitä minä ajattelin? Ensinnäkin, edessäni istui upea, itsevarma nuori nainen joka kertoi rohkeasti itsestään. Voi sitä tunnevyöryä: Se pieni, ujo, kiltti, nurkassa istunut, nöyryytetty lapsi istui nyt edessäni ylpeänä itsestään. Voin kuulkaa kertoa että siinä oli kyyneleissä nieleskelemistä. Puhuimme Merin kanssa paljon asiasta Göteborgin matkalla. Hän oli selkeästi hieman katkera. Hän sanoi että hänen tekisi mieli mennä näyttämään tuota lukihäiriöpaperia kaikille häntä tyhmänä pitäneille opettajille, erityisesti opettajalle joka istutti hänet nurkkaan.


Kuvassa on Meri opinahjonsa edessä kaikkine kavereineen ennen koulun alkua.

Meri on sosiaalisena tyttönä saanut paljon kavereita: Koulussa on kivaa ja veikkaanpa että hänestä tulee aivan loistava opettaja. Hän myös takuulla tunnistaa luki- ja oppimishäiriöiset lapset tulevaisuudessa :-)

Lähiopetuspäivä 13.2.2014 Kouvola

Matka Kouvolaan alkoi osaltani klo 5.15 aamulla. Junalla Turusta Espooseen ja jatko Helin kyydissä Kouvolaan. Juna oli periillä Espoossa klo 7.15 joten kiire oli jo alun alkaenkin. Heli painoi kaasua ja olisimme ehtineet alkuun jos emme olisi ajaneet 10 km harhaan. Seikkailimme Utintiellä, vaikka maidän olisi kuulunut olla Utinkadulla. Lopputulema oli että olimme paikalla klo 9.20. Vain 5 min kahvin loppumisen jälkeen - tai niin luulimme. Kehtasimme kysyä kahvia kohtuullisen pitkän matkan jälkeen. Meille ilmoitettiin että kahvia OLI (lue: niille jotka tulivat ajoissa mutta ei enää teille moukille jotka kehtasitte myöhästyä). Anteeksi siis myöhästyminen, mutta me todella teimme parhaamme :-)

Koulutalo

Rehtori vaikutti varsin innostuneelta ja ylpeältä omasta koulustaan. Toki kaikkialla on ongelmia ja varmasti myös Kouvolan seudun ammattiopisto on saanut osansa noista kuuluisista säästövaatimuksista. Minulle oli mielenkiintoista käydä katsomassa eri aloja ja luokkatiloja. Silmäni avautuivat aivan uudella tavalla monesta asiasta ja aloin jopa miettiä omaa uravalintaani ;-) Niin, olisiko artesaani ollut sittenkin enemmän minua kuin pian rahoitukseton filosofian tohtori. Upea nuori nainen esitteli meille tekeillä olevaa riipusta. Vau!

Saimme ihastella myös taidetta muissakin eri muodoissa: Kuvat puhukoot puolestaan. 



Lounas ravintola Pikku Kokissa oli todella hyvä! Kiitos Pasi ja muut.

YTO Ässämix

Kuuden hatun YTO sessio ässämixin kanssa aiheesta SoMe oli hauskasti toteutettu ja pipot toivat oman humoristisen lisän Ässämixin toimintaan.Opetustekniikka oli minulle hiukan tuttu, ei kuitenkaan ihan tällaisessa hattu muodossa. Värit käytiin suhteellisen nopeasti läpi. Tämä olisi vaatinut ehkä enemmän aikaa. Toisaalta tunteeseen kiireestä saattoi vaikuttaa oma väsymystila. Myönnän olleeni väsynyt aikaisesta herätyksestä ja aikaerotoipumisesta johtuen. Mielestäni keskustelulle olisi pitänyt olla myöe enemmän aikaa. Ennen suoritusta olleet johdannot oli toteutettu oikein hyvin.Olin erityisen kiinnostunut erilaisista SoMe kanavista ja esitys avasi tätä asiaa. Sain myös paljon uusia ideoita SoMen käyttämisesta omassa opetuksessani. Aloin miettiä miten voisin hyödyntää vaikkapa Facebookia. Tällä hetkellä kun olen vieraileva tähdenlentoAMK taivaalla en kuitenkaan usko että ihan akuutisti pystyn SoMea käyttämään. Antaa asian muhia korvien välissä. Oikein ajatuksia herättävä aihe teinin äidille joka kyttää tytärtään SoMessa ja toisaalta miettii SoMen mahdollisia hyötyjä.Tunteet SoMea kohtaan ovat monessa suhteessa ristiriitaisia juurikin sen vuoksi että pelkään tietojen väärinkäyttöä. Puhuimme aiheesta juuri tyttäreni kanssa koska hän joutui pienen tietoväärinkäytöksen uhriksi.





tiistai 11. helmikuuta 2014

Tiukan jakson jälkeen kurinpalautus - Katjalle

Niin kuin tuolla sivulla

3.4. ja 3.5. Opetus, oppiminen, opettajan työ ja opintojakson suunnittelu

kerroin, tammikuu on ollut todella kiireistä aikaa ja tuloksena on näillä näkymin projektin loppuminen. Kurjaa, en siis tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan eli saattaa olla edessä uuden työpaikan etsiminen.

Huomenna 12.2. opetus jatkuu. Ennen matkaani Kanadaan aloittelimme bakteeri- ja viruslääkeluennolla. Nyt huomenna jatkamme samasta aiheesta. Yksi oppilaiden haluamista luentoaiheista oli syöpä. Eräs oppilaiden valitsemista ryhmätyön aiheista oli syöpään liittyvät lääkkeet. Päädyin siis seuraavaan ratkaisuun: Huomenna on 4 tuntia opetusta klo 13-17 ja kahden tunnin luentopaukutuksen jälkeen oppilaat ovat varmasti väsyneitä. Pohdimme syöpää Learning cafe -tyyppisesti seuraavien  kysymysten avulla:


MIKÄ ON SYÖPÄ? 

MIKÄ AIHEUTTAA SYÖPÄÄ?

MITEN SYÖPÄ LEVIÄÄ?

ONKO SYÖPÄ PERINNÖLLISTÄ?

ONKO SYÖVÄLLÄ OIREITA? MITÄ?

MITEN SYÖPÄ LUOKITELLAAN?

MITEN SYÖPÄÄ HOIDETAAN?

ONKO OLEMASSA NAISTEN JA/TAI MIESTEN SYÖPIÄ?

KATJA KERTOO SYÖVÄN KANTASOLUISTA

Luennot (kaikki tähänastiset) löytyvät seuraavan linkin takaa:
140109 johdanto jatkuu
140113 ja 140115 johdanto loppuun
Psyykenlääkkeet
Mikrobilääkkeet
Ryhmät ja aiheet